Många tror att kajaker är väldigt små. Visst finns det kajaker med litet packutrymme men de flesta har omkring 120-150 liter, ungefär vad en stor fjällryggsäck rymmer. Det handlar mer om hur man packar. Eftersom luckorna är en begränsning måste man packa i små enheter. Gör man så, går det lätt att få med allt man behöver på turen.

Vad ska jag ta med?

Det går åt ungefär lika mycket packning om du paddlar en helgtur som en veckotur. Sovsäck, liggunderlag, stormkök och tält  behöver du ju oavsett längd på din paddeltur. Maten behöver ökas, gör en matsedel där du de första dagarna äter färskvaror, gärna fryst mat, och sedan väljer mat som klarar sig längre som lite konserver, pasta och ev någon frystorkad mat där du endast tillsätter vatten. Mycket går att torka själv. Kläder kan vara lite svårt att välja men titta på väderprognosen och ta inte med för mycket. Välj kläder som inte innehåller bomull då de är tunga och svåra att torka. Glöm inte regnstället!

När du valt vad du ska ha med dig, tänk då på att lasta tunga saker nära sittbrunnen och lättare packning i ändskeppen.

Så här kan det se ut

Jag frågade mina vänner, familjen Wild, om de kunde tänka sig att packa upp sina kajaker så att jag kunde fota vad de hade haft med sig på sin kajaktur. Det gjorde de och här är resultatet.

Vill du läsa mer om packning, val av material, mat och mycket mer rekommenderar jag dig att läsa vad Björn Thomasson skrivit på sin hemsida.

Ha en skön paddelsommar och varmt välkomna till Sommen – det söta havet i inlandet!