Petruskajak Uthyrning på Hätte

Vi finns på Hätte udde, Badvägen 5A, i Tranås, med Sjökrogen och Hätte camping som närmaste grannar. Här kan du hyra allt från barnflytvästar till mindre segelbåtar. I flottan finns för närvarande ett 30-tal kajaker i olika modeller och ett 20-tal kanadensare. Vi har även några båtar med aktersnurra och två segelbåtar.

Öppettider på Hätte

4 maj – 20 juni 2024
Lör-Sön 9-18

21 juni – 31 augusti 2024
Alla dagar 9-18

1 september – 29 september 2024
Lör-Sön 9-18

Utbud och priser

 

Här intill kan du se vårt utbud och priser.

Hyresvillkor
Vid hyra av kajak och båt gäller dessa hyresvillkor.

Gruppbokning
Vid uthyrning till grupper med ledare, kontakta oss för prisuppgift.

Transport
För den som önskar har vi möjlighet att transportera kajaker och kanadensare till eller från turen.
På kärran lastar vi 8 kanadensare eller 18 kajaker. Dock har vi mindre möjlighet till persontransporter.
100 kr i startavgift + 9 kr / km.

Hyra endast flytväst
Flytväst ingår alltid vid hyra av kanoter och båtar, men det går också att hyra endast flytväst för 30 kr/dygn och 175 kr/vecka.
Vi är Tranås flytvästdepå och har västar som passar från baby till vuxen, både räddningsvästar och flytvästar.

Presentkort
Om du vill ge någon en fin present – köp gärna ett presentkort på en upplevelse hos oss. Byggkurs eller paddelupplevelse.

Vid hyra av kajak ingår alltid flytväst, enkel paddel och kapell i priset.
Vid hyra av kanadensare ingår alltid flytvästar och paddlar i priset.

  • Vid hyra av båt ingår flytvästar och annan nödvändig utrustning till 5 personer  i priset.
  • 5 Personer är max antal i våra Monark 44.
  • Våra Monark 44 finns med motor 4-6 hp, segel eller motor och segel.

Skicka en bokningsförfrågan

Skicka en bokningsförfrågan

1 Step 1
Önskar hyra
Kontaktuppgifter
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Butik & café

Vid vårt uthyrningscenter på Hätte finner du också vår butik och minikafé.

I vår butik hittar du bra saker för din vistelse i naturen: flytvästar, handskar, paddelskor, paddlar, vattentäta säckar, multiscarfs med mera. Vi har också kartor och sjökort så att du hittar både bort och hem och till trevliga platser att bo på under din vistelse i Sommenbygd.

Vårt kafé erbjuder bullar, kakor, glass och annat smått och gott. Kaffe, te, choklad och läsk finns att dricka. Vid beställning går det att hyra vår grillplats för en egen grillfest.

Sjön Sommen – ett paddelparadis

Sjön Sommen en av Sveriges 20 största sjöar med ett unikt utseende. Den ligger vackert inbäddad mellan skogsklädda höjder på gränsen mellan Småland och Östergötland. Sjön har ca 300 mil stränder om man räknar med alla de 365 öarnas stränder. Med alla öar, uddar och vikar liknar sjön Sommen en slags skärgård. Runt hela sjön finns cykelväg, och utmed vissa delar även vandringsleder.

Sjön Sommen är ett paradis för oss som gillar kajaker, eftersom den ger möjligheter till såväl korta kvällspaddlingar i solnedgången som veckolånga expeditioner för att utforska mer av sjöns vikar, öar och skär.

Förslag på paddelturer

Torpöns färjeläge finns vid öns norra spets, och du kommer dit från Hätte genom att korsa Tranåssjön. Vid färjeläget finns det en resturang och en camping. Om du inte är sugen på mat så kanske en glass smakar bra efter denna tur som tar ca 1 timme enkel väg. Vill du göra ett längre stopp kan du besöka Naturum där det under sommaren finns en utställning om naturen runt sjön Sommen.

Lomsviken är en vacker vik vid den södra spetsen av Torpön. Inne i viken finns vindskydd, eldstad och dass. Dessutom finns en kolarmila som ibland används för att tillverka kol i. Platsen för vindskyddet ligger en liten bit upp på land och är svår att se från sjön.

Boxholmsfjärden är en förhållandevis lugn fjärd, då den mesta motorbåtstrafiken rör sig mellan Tranås och Torpöns färjeläge och öarna där omkring. Det finns många öar att stanna till på både för kortare paus eller en övernattning. Det går fint att komma iland vid Blåviks kyrka som också är väl värd ett besök.

Längst upp i Boxholmsfjärden, Laxberg, mynnar Svartån ut och fortsätter sin resa mot Mjölby och Linköping. Där möter hon Roxen. Vill man göra en riktigt lång tur går det med flera lyft att komma vidare till Kinda kanal, Järnlunden och Åsunden och vidare i Kisaån till sjön Ören och sen ett litet lyft till och man är tillbaka i Sommen. Men den resan behöver man någon eller några veckor för att njuta av.

I Laxberg har ångbåten Boxholm II sin hemmahamn. Det är fantastiskt att se hur hon kan ta sig genom trånga passager och mellan många öar både i mörker och ljus för att komma till sitt nattläger.

Det finns även en liten sjö som heter Eckeln som sitter ihop med Sommen alldeles i början av Boxholmsfjärden via en liten smal och stenig kanal. Det lämpar sig därför att åka dit med små båtar som kanadensare och kajaker. När man kommer in genom kanalen öppnar det sig som en ny värld där innanför. Lugn och stilla (oftast) ligger den lilla sjön med en ö i. Lite romantisk är lätt att bli och med en fikakorg på den lilla ön kan det bli hur mysigt som helst!

Sommenfjärden bjuder på annorlunda natur. Här är det höga kanter och svårt eller omöjligt att ta sig iland förrän man kommer rätt långt upp mot Sommens samhälle. Ja samhället och sjön har samma namn! Det är också många som bor vid stränderna i denna fjärd och nog avundas man dem? Paddlar man längst upp till Sommen kan man gå iland och köpa sig glass eller pizza eller något annat i den lilla butiken. Sommens hamn, campingplats och badplats ligger vackert inbäddat i lövskogen där borta.

Här kommer en fin paddeltur på Svartån som passar alla.

Vid Ralången i Aneby kommun ligger Sjöstugan där paddelturen kan börja. Där finns även en fin liten sandstrand.  Vi sköter transporten av våra kanadensare till den startpunkt som passar er bäst.

Redan efter 3 km paddling finns det ett vindskydd där övernattning kan genomföras. En något kortare variant får ni om ni istället startar här, inne i Frinnaryd.

Vid Gripenberg efter ca ytterligare 3 km paddling finns en liten mack där du till exempel kan köpa glass. Efter någon km till finns ett litet vattenfall… Ja det beror ju förstås på hur vattenflödet ser ut just då. Antingen så märker du inte av det eller så får du kliva ur och leda kanoten över just detta parti.

Efter ytterligare ca 3 km paddling (vid bron i närheten av Gripenbergs slott) kan vi ordna så att du får en matsäck som du beställer från oss vid bokning.

Nu har du ca 4 km kvar av åpaddlingen. Njut av naturen den sista biten. Sedan kommer du ut i Säbysjön. Här paddlar du norrut (vänster). Nu har du bara 1 km kvar av denna tur. Säby kyrka är din slutdestination.

Här lämnar du din hyrda kanot på gräsmattan för upphämtning av oss. Passa gärna på att besöka den fantastiska kyrkan som är från 1200-talet.

Kostnad för denna tur
  • Transport: 600 kr per grupp 2-12 personer (1200 kr för 13-24 pers)
  • Hyra: 600 kr/kanadensare (kanot) med plats för 2 personer
  • Picknick: matsäck kan ordnas, beställning senast 48 innan hyrtillfället. Pris enligt överenskommelse

Tips! Avsluta turen med ett dopp i vår badtunna. Säg till i samband med bokning, så hinner vattnet bli varmt medan ni har paddlat turen genom det underbara landskapet.

Kajakhotell

Behöver du förvaring för kajaker eller kanadensare över vinterhalvåret? Eller skulle det kännas bekvämt att ha kajaken nära vattnet på sommaren och slippa lasta kajaken på biltaket varje gång du vill ut på Sommen? Boka in en plats på vårt kajakhotell.

Centralt
Gångavstånd från Tranås centrum (vid Ljungs handelsträdgård)

Smidigt
60 meter från Svartån. Tillgång till i- och urstigningsbrygga samt ett enkelt omklädningsrum.

Säkert
Kraftiga plåtklädda skjutdörrar med tillhållarlås. Separat fack för varje kanot med lucka och eget hänglås

Helår: 1 500 kr
Halvår: 950 kr

För bokning av plats, kontakta oss: 070-227 11 71