Våren närmar sig med sol och blommor och små djurungar som föds. I vår verkstad kommer en ny liten kajak till världen den här veckan!

 

Barbara var här hos oss och byggde sig en Frej för 1½ år sedan. Hon är jättenöjd med den och vill nu även att dottern ska få möjlighet att paddla i en egen kajak. Så nu är Barbara tillbaka i vår verkstad och bygger en Gro! Vad är då en Gro? Jo, det är en liten Frej! Vi har Frej i tre storlekar, 510 cm lång och 480 cm lång samt lilla Gro på 437 cm. Eftersom vi fått flera förfrågningar om barnkajaker så har vi äntligen en riktigt bra kajak för barn och unga. Det är Björn Thomasson som har designat en liten Frej som är anpassad för barn och mindre paddlare upp till 50 kg. Paddlaren får samma upplevelse av paddlingen som en vuxen, de når vattnet på ett bra sätt och får chans till en god paddelteknik. En liten paddlare i en stor kajak får ju oftast en dålig paddelmotorik och ett större vindfång än vad den mäktar med. Vi ger nu möjlighet för den mindre paddlaren att få paddla en kajak som är anpassad till kroppsstorleken. Men hur kommer det sig att den heter Gro, när det är en liten Frej? Jo här i Tranås finns en familj som paddlar kajak, Jon och Matilda och deras barn Frej, 7 år, och Gro, 4 år. För några veckor sedan var de hemma hos oss och det pratades kajak. Då kommer det fram att Gro tycker det är rätt orättvist att Frej har en kajak uppkallad efter sig. Fast så är det ju inte… men i alla fall, Gro frågade då Petrus när han tänker

bygga en kajak som får heta Gro? Det gjorde att planerna på den lilla Frej tog en ny riktning och vi valde att kalla den lilla Frej för Gro. Bara några dagar senare fick hon vara med och designa loggon för Gro. Hon skrev GRO genom att skriva av sin mammas förlaga. Sedan redigerade Caisa den och skickade förslaget till Björn. Efter att han godkänt den så är den nu i tryck och Gro har fått en kajak uppkallad efter sig! Gro är tillverkad i plywood och har ungefär följande mått (måtten nedan är för en Frej XS byggd i ribbor):

Längd¹ 442/432 cm (total/kvl)
Bredd 49/47 cm (total/kvl)
Djupgående 11 cm
Sittbrunn¹ 66×38 cm
Innerhöjd¹ 25/17 cm (framför/bakom sittbrunnen)
Vikt² 13-15 kg
Deplacement/volym⁶ 80 kg/230 liter
Prismatisk koefficient 0,53
Våt yta 1,64 m²
Stabilitet⁵ 4 (initial/slutstyvhet)
Användningsområde Dagtur och långtur i de flesta förhållanden och farvatten, lek och surf

¹ Dessa mått kan lätt ändras efter egna önskemål
² Beroende på träslag, utrustning, noggrannhet med slipning, laminering etc.
³ Marschfart resp. motsvarande toppfart. Värdena är från början teoretiskt uträknade (Crouch´s formel) och justerade efterhand som jag kan göra relevanta praktiska tester.
⁴ Släpmotståndet i 4 resp. 5 knop mätt i kp vid angiven lastkapacitet.
⁵ Initialstabilitet resp. slutstabilitet – 1 är mycket rank, 5 är mycket stabil.
⁶ Deplacement är kajak + paddlare + last. Räkna bort kajakens vikt för att få lastkapaciteten.

Gro (Frej XS) har samma historia och bakgrund som de fullstora Frejkajakerna. Läs mer om dem på Björns hemsida.